Odvjetnik Olujić: Nevini vojnik HVO-a ima velike šanse protiv BiH, slučaj pokazuje da su sudovi šlampavi u procesima Hrvatima

Slučaj Dragana Bunoze, nevino optuženog i osuđenog vojnika HVO-a, koji je robijao ukupno četiri godine, pet mjeseci i 15 dana za zločin koji nije počinio, pokazao je na najbolji način kako pravosuđe može uništiti ljudski život, pogotovo imajući u vidu da je postupak protiv njega počeo još 2002. godine.Županijski sud je zbog novih dokaza i svjedoka tužiteljstva obustavio kazneni postupak protiv vojnika iz Čapljine, čime je oborena presuda čak i Vrhovnog suda FBiH. Prvotno je Bunoza osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva djevojke Sanide Kaplan u Stocu u srpnju 1993. godine.

Bunoza je danas znatno narušenog zdravlja i sudski traži odštetu od države od 130 tisuća KM za godine provedene u zatvoru. Kaže da želi sprati ljagu sa svojeg imena zbog svoje djece, obitelji i prijatelja.

"Proživio sam agoniju, noćnu moru i mislio sam da se to viđa samo u filmovima. Sve je počelo 2002. godine kada je županijsko tužiteljstvo u Mostaru podiglo optužnicu protiv mene. To sam pročitao u novinama i nikako nisam mislio da sam to ja jer ima puno ljudi s takvim imenom. Znao sam da nisam ništa učinio. Ali, ispostavilo se da je upravo mene tužiteljstvo teretilo za ubojstvo djevojke u selu Pješivac, gdje na taj dan uopće nisam bio. Tako je počeo dio mog života kojeg ne bi poželio ni najgorem neprijatelju", rekao je vojnik HVO-a ekskluzivno za Deutsche Welle kako je počela njegova drama.

'Bunoza ima velike šanse za dobiti tužbu protiv BiH'

Zbog tog specifičnog slučaja, portal Direktno.hr kontaktirao je uglednog odvjetnika Željka Olujića, koji je komentirao:

"Pravosuđe je pogriješilo i osudili su nevinog čovjeka, da bi na koncu to i priznali. Sigurno je da je tom čovjeku uništen život. Ovaj slučaj je tipičan, jer se po njemu vidi kako sudovi u Bosni i Hercegovini šlampavo vode postupke, pogotovo kad se radi o optuženim Hrvatima za ratne zločine", rekao je Olujić i dodao kako Bunoza ima pravo na naknadu štete po propisima koji vrijede i na području Bosne i Hercegovine: "Praksa je da se naknada štete kreće u iznosu od 50 do 100 eura po danu, ali tu se radi samo o naknadi nematerijalne štete. U slučaju da je oštećenikovo zdravlje narušeno i ako se posjeduje medicinska dokumentacija, onda se može raditi i o većim iznosima".

Odvjetnik Olujić kaže i kako je najbitnije to što je nepravedno optuženi i osuđeni bivši vojnik HVO-a ipak uspio stići do pravde i što je konačno oslobođen.

"On je oslobođen na prijedlog državnog odvjetništva, koliko mi je poznato. Odustali su od daljnjeg postupka kad su vidjeli dokaze. Možemo samo zamisliti u kakvoj su situaciji on, njegova bliža i daljnja obitelj. Nosio je biljeg ratnog zločinca godinama, da bi na kraju bio oslobođen".

Na kraju razgovora Olujić je pitan o praksi i sličnim slučajevima u Hrvatskoj.

"Imao sam slučajeve i kad se posrijedi radilo o optuženima za razne zločine, ali i optuženima za druge vrste kaznenih djela. Branio sam neke ljude pred hrvatskim sudovima koji su oslobođeni i dobili smo naknadu štete od države bez da smo morali podnositi tužbu. To su bili primjeri gdje je država sama vidjela da je pravosuđe radilo velike greške. Zato smatram kako i Bunoza ima velike šanse za dobiti ovaj spor, ako se bude sudilo po zakonu".

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

MEZA NIJE ZEZA

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna