DALIPAGIĆ S KOMESARKOM EU: Bulc obećala organizaciju sastanka o Jadransko-jonskoj autocesti kroz BiH

Nakon Ministarskog okruglog stola, zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić se sastao s komesarkom Europske unije za promet Violetom Bulc, priopćeno je iz tog ministarstva.Dalipagić je komesarku Bulc kratko informirao o tijeku izgradnje međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za koji je Europska unija Bosni i Hercegovini dodijelila grand u iznosu od 22 milijuna eura, a koji bi, i pored određenih poteškoća u dinamici izgradnje, trebao biti završen do kraja ove godine.

Također, Dalipagić je informirao komesarku i o izgradnji međudržavnog mosta između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na rijeci Savi kod Gradiške, za koji je BiH od Europske unije dobila grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura, točnije da je do sada završen proces javne nabave i da će izvođač biti izabran uskoro, a u završnoj fazi je i izbor nadzora nad izvođenjem radova. Početak gradnje očekuje se u trećem kvartalu ove godine.

Zamjenik Dalipagić je zatražio od komesarke Bulc da organizira trilateralni sastanak koji bi ona vodila između Europske komisije, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a u vezi s utvrđivanjem trase Jadransko-jonske autoceste kroz BiH, što je bio jedan od zaključaka sastanka održanog u Sarajevu.

 

 


Komesarka Bulc se zahvalila Dalipagiću na danim informacijama o bitnim projektima koje financira Europska unija i izrazila očekivanje da će se projekti završiti u predviđenim rokovima, te obećala da će organizirati trilateralni sastanak najkasnije do rujna ove godine.

Također, Dalipagić je održao bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske Mehmetom Cahitom Turhanom. Tema sastanka bila je izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd kroz Bosnu i Hercegovinu i nastavak aktivnosti na izradi Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, a razgovarano je još i o suradnji u željezničkom i zračnom prometu i informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Zaključeno je da će se roku od dva mjeseca formirati operativno tijelo sastavljeno od predstavnika oba ministarstva koje će biti nadležno za pitanja suradnje sukladno Memorandumu o suradnji u oblasti prometa i infrastrukture, posebno na realizaciji izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd, koji je 2. 5. 2019. u Ankari potpisao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a što je regulirano člankom 3. predmetnog Memoranduma.

 

 


Tijekom sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju o suradnji u istraživačko-razvojnim aktivnostima u oblasti prometa i informacijskih tehnologija između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske.

Na kraju ITF-a, Dalipagić se sastao i s Philippom Citroenom, generalnim direktorom UNIFE, organizacije koja predstavlja Europsku željezničku industriju iz Bruxellesa. Nakon što je ukratko izložio stanje u željeznicama, direktor Citroen je ponudio da njegova organizacija pruži pomoć BiH, posebno u oblasti sanacije željezničke infrastrukture.

U nastavku Međunarodnog prometnog foruma u Leipzigu, zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je sudjelovao na sastanku predstavnika zemalja članica ovog međunarodnog foruma.

Dalipagić je izrazio zahvalnost Tajništvu Međunarodnog prometnog foruma na nastojanjima da se postupci i procedure u prometu koje danas imamo unaprijede i poboljšaju, kao i svim aktivnim predstavnicima drugih zemalja koji daju prijedloge za prevazilaženje postojećih barijera u prometu.

„Bosna i Hercegovina, kao jedna od zemalja u tranziciji, prvenstveno je zainteresirana za daljnji razvoj nesmetanog i fleksibilnog prometa, uz ispunjavanje svih uvjeta koje sigurnost prometa sa sobom nosi. Međunarodno strateško opredjeljenje treba biti u funkciji postizanja najvećeg kvaliteta prometa u svakom pogledu, čemu Bosna i Hercegovina daje punu potporu“, istaknuo je Dalipagić.

Dalipagić je istaknuo da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava svaku konstruktivnu ideju, kao što je ideja CEMT platforme. Isto tako, Bosna i Hercegovina podržava i Povelju kvaliteta od koje se tek očekuju puni rezultati i koja bi trebala dovesti do harmonizacije propisa.

Također, istaknuto je da su prijeko potrebni daljnji koraci u razvoju međunarodne kvote, kao i nove ideje i šira debata o tom pitanju.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna