Još tragaju za (ne)poznatom osobom koja je napala novinara i aktivistu u Mostaru

Nakon što ga je napadač napao pred Gradskom vijećnicom i uništio mu opremu, novinar i aktivist Mreže Naše društvo, Husein Oručević još uvijek čeka rezultate policijske istrage. Za sada je vrlo izgledno da će, unatoč podastrijetim dokazima i svjedocima, i ovaj napad ostati "nerasvijetljen", bez sankcija i bez barem javne isprike napadača prema oštećenom. Međutim, ukoliko tako i ostane, to neće biti znak nesposobnosti policije u istrazi već će značiti nešto posve drugo - svjesno prikrivanje.Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić za medije je izjavio da je zaprimljena prijava u ovom slučaju te da se istražuju okolnosti.

"Policija traga za osobom koja je kršila javni red i mir verbalnim napadom na novinara Oručevića. Trenutno se radi na identifikaciji osobe. Imamo elemente koji nam mogu pomoći", rekao je Marić za Interview.ba, demantirajući pisanje pojedinih medija da se radi o radniku JP Parkovi Mostar.

Iako se, kako se čini, sve svodi na "verbalni napad", novinara Oručevića napadač je uništio i snimač polivši ga vodom.

Na svome Facebook profilu napadnuti novinar i aktivist Oručević, postavio je jasne fotografije vozila u koji je napadač ušao, sjeo na suvozačevo mjesto te ga je vozač odveo u tada neoznatom smjeru. 

"Dakle, evo što o slučaju znam ja. Ne mogu da vjerujem da u izvještaju gdina Marića nije pomenut vozač crvenog golfa imenom Mile. Uposlenik JP Parkovi ujedno je i saučesnik u napadu, pošto je "osoba za kojom tragaju" ušla u golf, sjela i naredila Mili iz Parkova da vozi. Ako Mile nije poznavao napadača, onda se jednostavno desila otmica - naređenje i prijetnja vazaču Parkova da se odveze sa mjesta dešavanja, što mi se čini posve nemoguće. Vozaču Parkova je "osoba za kojom tragaju" ušla u auto, pa predpostavljam da mu je bila poznata i od ranije. Na parkingu su razgovarali o problemima na Deponiji. (informacija koju sam dobio u telefonskom razgovoru sa vozačem golfa Milom koji je me narednego dana u jutarnjim satima nazvao i prepričao cijeli slučaj) U to vrijeme (18. juna nešto iza 09 sati) održavao se sastanak u Vijećnici. "Osoba za kojom tragaju" i vozač Parkova našle su se na parkingu Vijećnice navjerovatnije iz istih razloga. Uposlenik Parkova je dovezao kolegicu na pomenuti sastanak. Što li je na parkingu radila "osoba za kojom se traga"? Možda isto dovezla nekoga na sastanak??? NAPOMENA: na FB sam počeo objavljivati informacije o napadu nakon što je od istog prošlo više od 48 sati, a od policije nisam dobio nikakvu informaciju. Više puta sam zvao, no osobe s kojima sam razgovarao su ostale nijeme. Kolega iz Mreže Naše društvo je osobno bio u PU Mostar, no ni on nije dobio nikakave informacije".

Za sada je vrlo izgledno da će, unatoč podastrijetim dokazima i svjedocima, i ovaj napad ostati "nerasvijetljen", bez sankcija i bez barem javne isprike napadača prema oštećenom. Međutim, ukoliko tako i ostane, to neće biti znak nesposobnosti policije u istrazi već će značiti nešto posve drugo - svjesno prikrivanje i zaštitu napadača.(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna