Hrvatski zastupnici HNŽ-a u Salakovcu ne žele obitelji terorista ISIL-a

Nakon što je jučer federalna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac jučer u Centru za prihvat izbjeglica Salakovac kazala da je moguće da se u istom zbrinu obitelji "povratnika boraca iz Sirije", odnosno, obitelji pripadnika najozloglašenije terorističke organizacije na svijetu, ISIL, a koji su pričinili mnoge zločine, preuzeli odgovornost za mnoge terorističke napade u zemljama EU-a, pred kamerama izvršavali javne egzekucije međunarodnih humanitarnih aktivista itd., reagirali su hrvatski zastupnici u Skupštini HNŽ. Također nije poznato hoće li zbog sudjelovanja i pomaganju terorističkoj organizaciji kazneno odgovarati članovi obitelji bh. ISILovaca.Njih 16 u otvorenom pismu državnoj ministrici Borovac ističu da je njena jučerašnja izjava pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i zlonamjerno djelovanje u ovom dijelu Hercegovine.


"Odgovorno tvrdimo da nam ne trebaju ni migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac. Nama ne trebaju ni kao gosti osobe koje su dobrovoljno otišle za osobama koje su u Siriji ubijale druge", stoji u pismu.

Dalje se pozivaju na provedbu zakona te kažu kako su dosadašnje odluke samovoljne i nisu dobile odobrenje Vijeća ministara BiH.

"Odgovorno vam tvrdimo da ćemo se, u ime naroda i građana koji su nas birali, boriti da se vaše zlonamjerne i protuzakonite nakane ne ostvare. Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje provodite i koji nas dovode na rub snošljivosti i tolerancije", ističu zastupnici iz reda hrvatskog naroda te pozivaju Vijeće ministara na reakciju, a potom i tužiteljstvo "da ispita samovolju i zloupotrebu položaja ministrice".

No, za podsjiti da je Vijeće Europe upozorilo BiH da će morati primiti natrag sve svoje državljane i državljanke koje su boravili u Siriji tijekom ratnih događanja.

Za podsjetiti je da je najveći kamp za smještaj pripadnika ID i članova njihovih obitelji je Al-Hol u kojem trenutno boravi oko 74.000 osoba, oko 90 procenata su žene i djeca, od čega je djece oko 41.000. Zbog ove činjenice je reagirao i UN, te je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a, pozvala države članice da "preuzmu odgovornost za djecu koja su njihovi građani ili su rođeni u njihovim državama, te da poduzmu mjere kako bi spriječili djecu da postanu apatridi".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je 30. aprila ove godine izjavio da se u Siriji trenutno nalazi oko 105 državljana BiH, od čega oko 50 žena i djece.

Kako je svojedobno prenosi AlJazeera, kada se sagleda situacija za regiju Balkana, prema informacijama iz medija, u Siriji je rođeno oko 85 djece od albanskih žena iz Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, a koji trenutno borave u kampovima u Siriji. Po tim podacima oko 20  žena iz Srbije takođe boravi u kampovima u Siriji. Međutim, vlasti na Kosovu su prve u regiji prihvatile svoje državljane i uz pomoć SAD-a, u Prištinu je iz Sirije prebačeno 110 državljana Kosova, od čega četiri punoljetna muškarca, 32 žene i 74 djece.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna