BOŠKOVIĆ: I Stolac će biti grad, to je oduvijek i bio

U gradu na Bregavi svečano se proslavlja Dan općine, te patron Župe Stolac - sv. Ilija. Tim povodom sinoć je na nekropoli stećaka Radimlja upriličen svečani prijem. Ove godine prijemu su nazočili brojni Stočani i gosti, načelnici i gradonačelnici drugih gradova i općina, predsjednik  Vlade HNŽ-a sa svojim ministrima, veleposlanik Republike Hrvatske  u Bosni i Hercegovini, dužnosnici sa svih razina vlasti i mnogi drugi.

 

 

(foto: Svečanom prijemu nazočio je i novi veleposlanik RH u BiH sa suprugom)

 

Načelnik Stjepan Bošković tom se prigodom osvrnuo na sve što je postignuto u zadnjih godinu dana, ali i planovima i projektima koje općinska administracija planira realizirati u budućnosti. 

Kao najbolje što Stolac ima načelnik je naveo mlade, te pozdravio i mladu Petru Bošković, učenicu generacije koja je bila i voditeljica programa. Kao jedan od najvažnijih projekata koji bi u budućnosti trebao u svakom pogledu oživjeti Stolac načelnik je istaknuo prometnicu M17 3 Stolac Neum, kazavši da je odluka o izdvajanju 700 tisuća maraka za eksproprijaciju zemljišta pala upravo na Radimlji prije dvije godine. 

„Danas mogu reći da smo mi izvršili eksproprijaciju zemljišta, da smo stvorili sve preduvjete da se počne raditi na izgradnji toga puta. Ovih dana trebalo bi uvesti već poznatoga izvođača sa stolačke strane, neki je dan probijen tunel Žaba kao jedan od većih objekata na tome putu i to je jedan od strateških interesa općine Stolac, bez obzira što je to nekada možda i drugačije politički promišljano“, istaknuo je Bošković dodavši da je to jedan od infrastrukturnih projekata na koje se vežu mnogi drugi započeti. Istaknuo je da će navedena prometnica, koja će uvelike skratiti vrijeme putovanja od Stoca do Neuma, te iz Dubrovnika prema Neumu Stocu i Mostaru biti izgrađena u zadanom roku. 

 

 

Govorio je i o inicijativi da i Stolac postane grad.

„Rekli su mi da je sljedeća zadaća da Stolac mora biti grad jer je on bio grad od 1400 i neke godine. On ima svoj Stari grad, Ilirski grad Daorson, koji je 450 godina prije Krista. Znači Stolac je uvijek bio grad i on treba biti grad i ovim putem najavljujem da ćemo raditi na tome. Preduhitrili su me preksinoć ovdje pozvavši me da konačno postanem i gradonačelnik, ne znajući da smo mi to već pokrenuli“, istaknuo je Bošković. 

 

Napomenuo je bitnu ulogu nevladinog sektora i nevladinih udruga, te javnih ustanova koje funkcioniraju u općini Stolac. Spomenuvši tako  sajam Hercegovački plodovi Mediterana u organizaciji istoimene udruge, Udrugu  mladih Inicijativa koja organizira SMART festival, Maticu hrvatsku  Stolac koja već 17 godina organizira Stolačko kulturno proljeće.

Prisutnima su se također  obratili i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, gospodin Ivan Sabolić,  i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

Uručena su priznanja općine Stolac za izuzetan rad i doprinos razvoju kulture u općini Stolac; Glazbenoj školi Stolac, skupini Vidoštačka Kraljica, Matici hrvatskoj Stolac, HKUD Dubrave – Aladinići, te profesoru Ivi Ragužu.

Proslava se u Stocu nastavlja na Športskom centru gdje će se večeras održati finale Malonogometnog turnira Stolac 2019.“ . U župnoj crkvi u Stocu  sutra je misno slavlje u 11 sati a predvodi ga biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, a u večernjim satima očekuje se koncert Miroslava Škore.

(K.S.P/Republikainfo.com)

 

Komentari:

No comment.

Žrtva upravljanja narodom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna