Prošle godine za čak 53.520 bh. državljana izdana boravišna dozvola u nekoj od zemalja EU-a

Čak 53.520 državljana Bosne i Hercegovine samo u prošloj godini prvi put dobilo je boravišnu dozvolu u nekoj od zemalja članica Europske unije, pokazuju službeni podatci podaci statističkog ureda Europske zajednice Eurostata, prenosi Klix.ba.U prilog tvrdnjama o masovnom odlasku bh. državljana u razvijene zemlje Europske unije idu i službeni podaci koje je objavio Eurostat, a koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Samo u 2018. godini 53.520 državljana BiH prvi put je dobilo boravišnu dozvolu u nekoj od zemalja članica EU. Najveći broj boravišnih dozvola bh. državljanima, očekivano, izdala je Njemačka i taj broj iznosi 16.523. Odmah iza Njemačke nalazi se susjedna Hrvatska koja je prošle godine izdala Bosancima i Hercegovcima 12.996 boravišnih dozvola.

Veliki broj dozvola dale su i zemlje poput Italije (976), Češke (513), Francuske (337) i Belgije (171). Pored ovih zemalja bh. državljani dobili su boravišne dozvole i u Bugarskoj, Danskoj, Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Špajolskoj i Cipru.

Posebno je zabrinjavajući konstantni rast brojki koje se odnose na prve boravišne dozvole. U 2017. godini ukupni broj boravišnih dozvola koje su bh. državljani prvi put dobili u nekoj od zemalja članica EU iznosio je 26.395, odnosno 17.155 manje u odnosu na 2018. godine. U zadnjih pet godina imamo više od 150 tisuća stanovnika BiH koji su prvi puta dobili boravišnu dozvolu u EU, prenosi Klix.ba.

 

/Republikainfo.com/

 

 

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna