BUDIMIR: Helez nema isti odnos prema Armiji i HVO-u

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u intervjuu za Oslobođenje, koji prenosimo u cjelosti izjavio je da ne podržava politiku federalnog Ministarstva branitelja Zukana Heleza i da smatra kako ministar Zukan Helez i njegovi suradnici nemaju isti odnos prema pripadnicima Armije BiH i HVO-a.

Podnijeli ste apelaciju Ustavnom sudu FBiH o ocjeni ustavnosti Zakona o reviziji branitelja: očekujete li da će Sud to razmatrati i ako da, kad očekujete izjašnjenje?
- Jasno da očekujem kako će Ustavni sud Federacije BiH razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona jer u protivnom, ne bih niti podnosio takav zahtjev. S obzirom na to da je i Vrhovni sud Federacije BiH podnio zahtjev Ustavnom sudu po istom zakonu, te da već ima razmišljanja o objedinjavanju rasprave pri Ustavnom sudu o ova dva zahtjeva, nadam se da odgovor Ustavnog suda nećemo dugo čekati.

Šta konkretno zamjerate dosadašnjoj reviziji braniteljskih prava i na koji način biste Vi radili takvu reviziju?
- Ponajprije želim podsjetiti kako je Vlada Federacije BiH u petom mjesecu prošle godine konstatirala da je Zakon o reviziji braniteljskih prava nekvalitetan i da bi ga trebalo mijenjati. Vlada je dala rok za njegove izmjene koji je odavno probijen. Smatram kako je provedba revizije po takvom zakonu upitna te da bi posljedice njezine provedbe mogle biti štetne po Federaciju. U nekoliko navrata u proteklom periodu očitovao sam se, kako na Vladi, tako i u javnosti, o procesu provedbe Zakona o reviziji braniteljskih prava te ukazivao kako se ona provodi ne poštujući niti takav zakon koji je usvojen. Uvjeren sam u to da se podzakonskim aktima i samom provedbom revizije moglo eliminirati određene nedostatke tog zakona da je za to bilo volje i korektnosti, no to nije bilo slučaj, već je takav zakon korišten kako bi se revizija provodila selektivno i primjenom dvostrukih kriterija.

Šta zapravo najviše zamjerate resornom ministru Zukanu Helezu?
- Na osobnoj razini nemam problema s ministrom Helezom, no evidentno je da ne podržavam politiku rada toga ministarstva te smatram kako ministar, kao i njegovi savjetnici i pomoćnici nemaju isti odnos prema pripadnicima dvije komponente koje su činile Vojsku Federacije BiH - Armiji BiH i HVO-u. Zadaća ovog ministarstva, a time i ministra, nije baviti se istraživanjem događaja u prošlosti i kreirati slike u javnosti o njima, već skrbiti o boračkoj, odnosno braniteljskoj populaciji. Po mom mišljenju, nedopustive su izjave, pa čak i službeni akti, ministra Heleza u kojima on tvrdi kako na prostorima koje je u vrijeme rata u BiH kontrolirala Armija BiH nije bilo logora, već su to bili legalni zatvori u koje su zatvarani prekršitelji zakona, kojima ne samo da poništava postojeće pravovaljane sudske presude već i vrijeđa osjećaje svih onih koji su u takvim logorima bili, a na koncu, po mom dubokom uvjerenju, narušava i proces pomirenja naroda u BiH. S obzirom na poseban senzibilitet ljudi i teme kojima se Ministarstvo za pitanja branitelja bavi, smatram pogrešnim i kadrovsku politiku toga ministarstva, napose u izboru savjetnika. Ne samo da niti jedan savjetnik ministra nije iz drugog naroda već imamo ozbiljne prigovore kako su neki od savjetnika, pa čak i pomoćnika u tom ministarstvu, od svjedoka osumnjičeni da su tijekom sukoba ARBiH i HVO-a sudjelovali u maltretiranjima zatočenih.

Vratimo se apelaciji: Ustavnom sudu nedostaje troje sudija i čeka se da ih Vi, uz suglasnost dopredsjednika, imenujete. VSTVBiH je završio svoj posao i poslao Vam imena kandidata. Da li je uistinu jedini razlog ovog čekanja povremeno odsustvo dopredsjednika Mirsada Kebe?
- Iz korektnosti prema svom kolegi dopredsjedniku Federacije BiH g. Mirsadu Kebi moram reći kako izočnost g. Mirsada Kebe nije razlogom što još nisu predloženi kandidati Parlamentu FBiH za imenovanje sudaca Ustavnog suda. Razlog je neslaganje i neprihvaćanje stava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o ocjeni kandidata od SDP-a. Uvjeren sam kako će i to pitanje uskoro biti riješeno te da će uslijediti predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda.

U HDZ-u BiH ne odustaju od rekonstrukcije federalne vlasti. Kako gledate na to i da li ste spremni, ukoliko se desi neki dogovor, potpisati takvo što?
- Na rekonstrukciju Vlade FBiH kao posljedicu želje dva HDZ-a da postanu dijelom Vlade FBiH ne gledam blagonaklono, te ako bi nečiji dogovor o toj rekonstrukciji bio posljedica isključivo želje dva HDZ-a da se vrate u poziciju upravljanja javnim poduzećima, takav dogovor ne bi bio podržan od mene kao predsjednika FBiH, što podrazumijeva da ne bih bio spreman to niti potpisati. Napose stoga što smatram da to ne bi bilo urađeno s ciljem poboljšanja položaja hrvatskog naroda u BiH, niti kvalitetnijeg rada Vlade. Kada bi promjene u Vladi Federacije BiH bile dogovor svih stranaka koje sudjeluju u Vladi Federacije i stranaka koje čine vlast na drugim razinama (Vijeće ministara i županije), te kada bi taj dogovor podrazumijevao poboljšanje rada Vlade, jamčio jednakopravnost naroda i bio proveden i na drugim razinama vlasti, tada ne bih dvojio oko toga treba li ga podržati ili ne. /Oslobođenje/Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna