Ministar MUP-a RH o tvrdnjama da policija tuče migrante: To su lažne vijesti, sjetite se Sirijca koji je optužio da ga je policija odvojila od kćeri...

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za Media servis komentirao je stanje u resoru, ali i aktualne teme u zemlji. Na pitanje čestim pritužbama migranata i udruga na rad policije, odnosno o tvrdnjama da se hrvatska policija prema migrantima grubo i nezakonito, ministar kaže da su s tim naučili živjeti, da su svaki prigovor ispitivali, no da se najčešće radi o - lažnim vijestima.

 


Povodom obilježavanja Dana policije resorni ministar Davor Božinović kazao je da je u posljednje dvije godine popravljen standard policajaca.

"Kad se sjetim prije dvije godine je glavna tema bila da policajci nemaju zimske jakne i osnovne dijelove opreme. To smo vrlo brzo riješili. Tih nekoliko povećanja u zadnje dvije godine od dva, tri pa opet dva posto na osnovicu plaće govori o tome da intenzivno radimo kako bismo podignuli standard policijskih službenika", kazao je Božinović u intervjuu za Media servis.

Osvrnuo se na navode da brojni policajci zbog preniskih plaća 'u fušu' rade kao zaštitari.

"Čuo sam te informacije. Mislim da to moramo preciznije regulirati i otvoriti tu mogućnost jer to je praksa u Europi i svijetu. Nema razloga da ljudi, ako mogu na legalan način zaraditi još novca za sebe i svoje obitelji, da im tu sustav ne izađe u susret".

Bliži se i prosvjed kojeg 30. rujna pred Ministarstvom pravosuđa organiziraju pravosudni policajci.

"Ja sam zagovornik toga kada govorimo o državnim i javnim službenicima, da se vodi jedan horizontalni dijalog. Načelno nije dobro odvajati bilo koju djelatnost. Svima nama je u niteresu da ljudi imaju veće plaće, ali postoj s druge strane ograničenja protiv kojih jednostavno ne možete".

O optužbama migranta i udruga na rad policije: Najčešće se radi o lažnim vijestima

Na pitanje čestim pritužbama migranata i udruga na rad policije, odnosno o tvrdnjama da se hrvatska policija prema migrantima grubo i nezakonito, ministar kaže da su s tim naučili živjeti, da su svaki prigovor ispitivali, no da se najčešće radi o - lažnim vijestima.

"Nikad nismo naišli na potvrdu. I nedavno je bilo da se žigošu migranti, to odbacujemo. Sijećate se i Sirijca koji je optužio hrvatsku policiju da ga je odvojila od petogodišnje kćeri. Baš smo jučer dobili potvrdu iz Libanona da dijete postoji, ali da nikada nije napustila Libanon".

Komentirao je i slučaj predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića koji je dobio tisuću kuna kazne za prebrzu vožnju, ali je pritom izjavio da je bio potican vozilom policije. S druge strane, policajac Josip Blažević je izjavio da je Turudić bježao od policije.

"Niti gledam snimke niti je to moj posao. Nije realno da se ministar bavi istraživanjima i intervencijama policije. Za mene je jedino bitno da oni rade u skladu sa zakonom, a u ovom konkretnom slučaju sud je donio pravomoćnu presudu kojom je potvrdio navode i ono što je policija podnijela kao prekršajni nalog sudu u Bjelovaru".

Upitan treba li Turudić biti razriješen dužnosti, odgovara da se ne želi miješati.

"Jesam političar, ali sam i ministar unutarnjih poslova i svaka moja izjava o konkretnim predmetima u kojima je involvirana policija može se drugačije tumačiti pa se ne bih uključivao u tu vrstu polemika", rekao je ministar Božinović za Media servis.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna