PREGRŠT BRAŠNA, ZRNO SOLI I MALO VODE Uštipak fest u Čapljini okupio tisuće posjetitelja

Više od tisuću Čapljinki i Čapljinaca i njihovih gostiju okupilo se u subotu na gastro – turističkoj manifestaciji “Uštipak fest” koja je održana na Trgu Kralja Tomislava u Čapljini. Obilje glazbe, druženja i tradicionalnog, svježeg hercegovačkog pršuta uz koji se prodavao i tradicionalni, domaći sir, ali i ostali hercegovački specijaliteti.

 

(foto: ĐakaCity)"Ovo je manifestacija kojom se želi oživjeti 'uspavani' gastro turizam Hercegovine kroz promoviranje autohtonih jela koji su obilježili povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine. Gastronomija Hercegovine zaslužuje oživljavanje, ali iskreno, zamrla je. Zašto hercegovački uštipak? Zato što je osnova naše hercegovačke trpeze, a poglavito zato što se onaj naš tradicionalni recept za uštipke počeo gubiti. Ono što je specifično je zapravo način spravljanja, dakle posebna gustoća, temperatura i to je ono što mi želimo promovirati i na kraju, nadam se, zaštititi kao nematerijalnu kulturnu baštinu, izjavila je Diana Bošnjak iz Centra za investicije i razvoj poduzetništva koji je i organizator 'Uštipak festa'.

Prava gastro zvijezda večeri, a po kojem je manifestacija i nazvana, bio je hercegovački uštipak, domaća hrana, svojevrsna 'brza' zamjena za kruh, a koji je odhranio generacije i generacije Hercegovaca.

"Hvala vam svima što ste došli u ovolikom broju. Mnogi su pitali zašto uštipak – pa zato što je upravo to hrana koja je othranila mnoge generacije i kojoj smo nekako danas odali počast. Drago mi je da ćemo zajedno, pored uštipka, uživati i u ostalim hercegovačkim delicijama, rekao je prilikom svečanog otvaranja čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić, poželjevši dobrodošlicu svim gostima.

Uz dobru glazbu, domaće pivo i gemišt, druženje u Čapljini na 'Uštipak festu' potrajalo je do dugo u noća. A, recept je više nego jednostavan - pregršt brašna, zrno soli i malo voda.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna