ZAPOVJEDNA ODGOVORNOST Enveru Buzi 12 godina za ubojstvo 27 civila Uzdola

Enveru Buzi nekadašnjem zapovjedniku 'Prozorskog bataljuna' Armije BiH, izrečena je prvostupanjska presuda kojom se osuđuje na 12 godina zatvora. Buza je osuđen po zapovjednoj odgovornosti i proglašen krivim jer je tijekom rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.Buza je tijekom suđenja "izrazio žaljenje za nevino poginulima ali se držao stava da nije zapovijedao 'Prozorskim bataljunom' i da nije kriv za zločine nad Hrvatima Uzdola, zaseocima Križ, Zelenike i Raiči, gdje je 14. rujna 1993. izvršen napad kada je ubijeno 29 ljudi. Međutim, on je osuđen za ubojstvo njih 27 jer je utvrđeno da su dvoje bili pripadnici HVO-a, od kojih je jedna žena bila kuharica. 
Ovom presudom nisu zadovoljni u obiteljima žrtava kao ni u braniteljskim udrugama, no, prema njihovim komentarima, kakva-takva satisfakcija je da je dokazao da su pripadnici Armije BiH izvršili masakr nad civilima Uzdola.

Sudsko Vijeće je utvrdilo da je, Enver Buza kao vršitelj dužnosti zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina".

“Utvrđeno je da su u napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod kontrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su također bili pod kontrolom optuženog. Jedini zaključak Vijeća je da su stradali žrtve bili civili koji nisu sudjelovali u borbenim djelovanjima”, kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić.

Jedan od prigovora obrane bio je i taj da se Buzi sudi po KZ BiH, a ne zakonu SFRJ koji je bio na snazi tijekom počinjenja djela, a posebnost ovog slučaja je i što je Buza osuđen po zapovjednoj odgovornosti te da je zločine nastojao prikriti, dok su izravni izvšitelji još uvijek na slobodi.

 

(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna