Kalifornija zabranjuje proizvodnju i prodaju krzna

U Kaliforniji će od 2023. godine biti zabranjena proizvodnja i prodaja predmeta od životinjskog krzna. Zakonom, koji je potpisao guverner Gavin Newsom, zabranjuje se prodaja i izrada odjeće, cipela i torbi od životinjskog krzna, čime Kalifornija postaje prva američka država koja uvodi takvu zabranu.Iznimku čine rabljeni proizvodi od krzna, koža krava, jelena, ovaca i koza, kao i preparirane životinje.

Kazna za kršenje zakona iznosit će 500 dolara, a u slučaju ponovljenog čina 1000 dolara.

Newson je potpisao i zakon kojim se zabranjuje sudjelovanje većine životinja u cirkuskim predstavama.

Zakonu ne podliježe sudjelovanje životinja na rodeu, kao ni nastupi pripitomljenih pasa, mačaka i konja u cirkusima.

Grupe za zaštitu životinja koje su pokrenule donošenje zakona o zabrani proizvodnje i prodaje predmeta od krzna pozdravile su guvernerovu odluku.

Američka skupina "Humane Society" u priopćenju je pohvalila guvernera i kalifornijske dužnosnike jer su shvatili da stanovništvo te države ne želi da njezino tržište pridonosi potražnji za proizvodima od krzna.

"Industrija krzna svake godine uzrokuje patnju i smrt više od stotinu milijuna životinja diljem svijeta, a životinje na farmama za proizvodnju krzna prisiljene su živjeti u skučenim kavezima. Ondje su lišene mogućnosti za normalan život, a na kraju ih okrutno ubijaju plinom ili strujom", kazala je predsjednica grupe Kitty Block.

Modna kuća Prada u svibnju je izvijestila da će prestati koristiti krzno u sezoni proljeće-ljeto 2020., dok je britanski Selfridges najavio zabranu prodaje egzotične životinjske kože od veljače iduće godine.(Izvor: HINA)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna