Mučeništvo Marka Milanovića

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić predstavio je u srijedu na večer u Župi sv. Petra i Pavla na Rotimlji knjigu "Mučeništvo Marka Milanovića".

Milanović je mladić koji je umro prije 150 godina jer je odbio zanijekati vjeru. Prema pisanoj dokumentaciji iz Vatikana i Dubrovnika koju je o tom događanju sročio i slao tadašnji Markov župnik on je bio dvadesetogodišnji mladić koji je u travnju 1859. krenuo prema planini Sominama kod Nevesinja. Neki banatski harambaša po imenu Sava Ćeović sa svojom oružanom hajdučkom družinom presretao je planištare i nemilice ih pljačkao. Da ne bi ostalo samo na tome, muslimane je na mjestu ubijao, a katolike nagonio da se izjasne pravoslavcima. Upravo Ćeović bijaše uhvatio petoricu planištara iz donjih krajeva Hercegovine: jednoga muslimana, dva pravoslavca i dva katolika. Musliman je bio Mujo Gutošić iz Kruševa, pravoslavcima se ne znaju imena, a katolički mladići su bili jedan Glavinić iz Moševića, iz gradačke župe, i Marko Milanović iz Kruševa, tada dubravska župa.

"Momci su išli u planinu pripremati proljetno oranje. Musliman je imao sa sobom dva vola i Glavinić je također imao dva vola. U družini petorice planištara bila su tri konja, natovarena svega i svačega. Hajduci su, čuvši Mujino ime, muslimana na mjestu pogubili bez ikakve rasprave i obrazloženja. Krvnik je, okrenuvši se ostalima, zaprijetio da će ih sve pobiti izjasne li se katolicima, odnosno ne prikažu li se pravoslavcima. Ako se izjasne pravoslavnima, pustit će ih na miru. Mladić Glavinić, prepavši se na smrt, reče da je on pravoslavac, točnije da je sinovac Tripka Brstine iz Hrasna. Zanijeka svoju vjersku pripadnost Katoličkoj Crkvi da bi spasio živu glavu. Hajduci mu dadnu malo kruha i 'haljina da ga ne pomete'. A mladić Milanović smože snage i hrabro posvjedoči da je katolik, pripadnik Katoličke Crkve i vjere. Tada ga krvnici stadoše nagovarati da kaže da je pravoslavac i da će mu poštedjeti život. Ali uporni Milanović, preporučujući se uzdasima Bogu, ponovi da je on pravi katolik, i neka rade što god hoće od njega, ali on ne odustaje od svoje katoličke vjere i biva ubijen", upoznao je prisutne s Markovom životnom pričom biskup.

Glavinić koji je bio pušten poslije je svjedočio o cijelom događanju. Biskup je kazao da je znakovito da su svjedoci kazali kako je Markovo tijelo četiri dana nakon smrti mirisalo, pa ponovno i nakon četrdeset dana, što je protumačeno kao čudo. Pozvao je vjernike da se u svojim potrebama utječu upravo Marku Milanoviću. Uz biskupa knjigu je predstavljao i don Ivan Štironja, a kratko se prisutnima zahvalio i autor Pero Milanović koji je u krvnom srodstvu Marku. Inače, uz rotimskog župnika don Damjana Raguža predstavljanju knjige je nazočio i stolački dekan don Rajko Marković.

 

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna