Najvažniji obrok u danu: evo zašto ne biste smjeli preskakati doručak

Preskakanje doručka mogao bi značajno povećati rizik od srčanih udara i moždanog udara, rezultati su nove studijeNovo istraživanje pokazalo je da odrasle osobe koje su propustile prvi obrok u danu, imaju dvaput veću mogućnost blokiranih arterija. Poznato kao ateroskleroza, stanje ograničava protok krvi i kisika do vitalnih organa.

Čak jedna od tri odrasle osobe redovito preskače doručak. Stručnjaci vjeruju da to mijenja hormonsku ravnotežu tijela i biološkog ritma.

Istraživači su također rekli da su oni, koji su preskočili prvi obrok u danu, imali veću vjerojatnost da vode nezdravi način život. Španjolski i američki znanstvenici pratili su više od četrdeset sredovječnih uredskih radnika šest godina.


Jedan od pet je pojeo je doručak koji premašuje 400 kalorija, dok je većina počela dan je malom količinom hrane, a oko tri posto u potpunosti je preskočilo najvažniji obrok u danu. 

Pomoću ultrazvuka, tim je gledao zdravlje njihovih krvnih žila. Otkrili su da ljudi koji preskaču doručak imaju 2.6 veće šanse za aterosklerozu, u usporedbi s onima koji su se odlučili za veliki obrok.

Oni koji nisu jeli ujutro, vjerojatnije su imali i prekomjernu tjelesnu težinu, pušili su, imali lošiji način prehrane i sveukupno lošije zdravstveno stanje, uz veći unos alkohola.

Dr. Prakash Deedwania s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu rekao je: "Preskakanje doručka može uzrokovati hormonsku neravnotežu i mijenjati biološki ritam. Ovi dokazi ukazuju da je doručak zaista najvažniji obrok u danu", prenosi telegraph.co.uk.

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna