Znanstvenici otkrili zašto ne možemo odoljeti - čipsu

Zbog čega ne možemo odoljeti listićima krumpira pečenog u dubokom ulju i premazanog razno raznim pojačivačima okusa i umjetnim bojama?


Vjerojatno vam je dobro poznata situacija u kojoj je pred vama vrećica čipsa, a samo pola sata kasnije više nije. Naravno, nije nitko bio toliko zločest da vam je uzme, nego ste vi potamanili čitav njezin sadržaj. Sigurni smo da ne postoji čovjek koji nije probao čips, a da mu se barem jednom nije dogodila navedena situacija

U čemu je stvar? Zbog čega ne možemo odoljeti listićima krumpira pečenog u dubokom ulju i premazanog razno raznim pojačivačima okusa i umjetnim bojama? Znamo da je pun praznih kalorija i nimalo dobar za naše zdravlje, no ipak ne može stati jesti ga.

Znanstvenici s Beth Israel medicinskog centra u Bostonu otkrili su razlog tog našeg ovisničkog ponašanja. U ljudskom organizmu pronašli su skupinu specifičnih neurona koji nam povećavaju potrebu za natrijem. Ta skupina neurona nalazi se u području koje je zaduženo za kardiovaskularni sustav. Ova subpopulacija stanica registrira nedostatak soli, odnosno natrija i aktivira našu potrebu za slanim.

Znanstvenici planiraju napraviti lijek koji će djelovati na neurone koji potiču naš apetit za natrijem kako bi pomogli ljudima čije tijelo, zbog hormonalnog disbalansa, traži više soli, no što treba.

Što više soli unosimo u organizam, to ćemo imati više apetita za slanim, što nije nimalo dobro za zdravlje. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije  godišnje bi se u svijetu moglo spriječiti 2,5 milijuna smrti kada bismo smanjili  unos soli na preporučenu količinu od do pet grama dnevno. Većina ljudi unosi čak 80 do 140 grama soli na dan.

Stoga, idući put kad posegnete za čipsom, sami sebi kažite da vi vodite glavnu riječ, a ne neka tamo banda neurona i maknite tu vrećicu od sebe.  

(izvor: vijesti.hr)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna