PREŽIVJELI OD RAKA BRŽE STARE I UMIRU MLAĐI: Znanstvenici otkrili dosad nepoznate posljedice kemoterapije

Oni koji su preboljeli rak u dječjoj dobi prirodno stare brže i vjerojatnije je da će umrijeti prije nego oni koji nisu imali bolest, prema novoj studijiIstraživanje je također pokazalo da preživjeli imaju tri do šest puta veću vjerojatnost da će ponovno razviti rak. Istraživači su rekli da će broj preživjelih od raka trebati porasti zahvaljujući učinkovitijoj dijagnozi i liječenju. Međutim, preživjeli imaju veću vjerojatnost da će razviti dugoročne uvjete za povratak bolesti, a životni vijek im je u prosjeku kraći za 30 posto.

Fiziološka rezerva

Istraživači iz klinike Mayo u Rochesteru, Minnesota, otkrili su da će oni koji su preboljeli rak kasnije u životu imati hormonalne poremećaje (endokrinopatiju), srčane probleme, manju mineralnu gustoću kostiju, ožiljke na plućima (plućnu fibrozu) ili sekundarne karcinome.

Krhkost kostiju i zglobova može se također pojaviti u ranijoj dobi od opće populacije zbog oštećenja uzrokovanih kemoterapijom i radioterapijom u zdravom tkivu. Rak i teški tretmani smanjuju “fiziološku rezervu”, sposobnost u organima i biološkim sustavima tijela koja se dobiva pri rođenju. To je prirodna otpornost tijela za prevladavanje unutarnjih i vanjskih bioloških promjena, navode istraživači.

Istraživanje je uključivalo znanstvenike koji su pretraživali baze podataka s objavljenim dokazima o staničnim procesima koji su uključeni u starenje i potencijalnim utjecajima liječenja raka. Pronašli su širok raspon nuspojava i kasnih komplikacija koje imaju posljedice ne samo za pojedince, već i za zdravstvene usluge.
Povećan rizik

Ostali nalazi pokazuju da je procijenjeni životni vijek preživjelih od raka u djetinjstvu za 30 posto manji od opće populacije. Također, rizik slabosti među primateljima transplatacije koštane srži oko osam je puta veći od onih njihove braće i sestara. Radioterapija je povezana s demencijom, gubitkom pamćenja i karcinomom krvi, dok je dugotrajni steroidni tretman povezan s većim rizikom od katarakte, osteoporoze, oštećenja živaca i infekcije.

Autor studije dr. Shahrukh Hashmi rekao je za Daily Mail: “Iako je prerano starenje bolja alternativa prijevremenom umiranju, bolje razumijevanje onoga što pokreće taj proces predstavlja priliku za poboljšanje. Vjerujemo da preživjeli od raka zaslužuju dugoročno praćenje za ublažavanje kasnijih posljedica.”


(izvor: net.hr)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna