Kako kupiti popularnost na društvenim mrežama?

Ako ih nemate vremena skupljati redvnim putem, lajkovi, tweetovi i pratitelji mogu se prilično jednostavno kupiti. Priču o trgovini popularnošću donosi New York Times, podrobno opisujući kanale kojima se navodno koriste mnoge zvijezde i političariKako navodi Times, potragu za lažnim fanovima vodi Davumi, dosad nepoznata američka kompanija koja je “okrenula” milijune prodajući lajkove, tweetove i pratitelje svima koji na društvenim mrežama žele status popularne osobe. Davumi navodno raspolaže s čak 3,5 milijuna lažnih profila, od kojih većinu prodaje nebrojeno puta što znači da je na društvenim mrežama prodala više od 200 milijuna lažnih pratitelja.

Neki od izmišljenih profila zapravo su ukradeni od stvarnih osoba pa se tako nekim korisnicima Twittera ili Instagrama dogodilo da su pronašli još jedan profil sa svojim imenom i slikom, ali ga nisu pokrenuli oni, već neki od trgovaca followerima. Podsjetimo, Facebook je još krajem prošle godine investitorima otkrio kako lažnih profila ima barem dvostruko više nego pravih, procjenjujući ih na gotovo 60 milijuna.

Da stvar nije baš bezazlena govori i činjenica da lažni profili vrlo lako mogu zavesti potrošače u potrazi za popularnim proizvodima ili utjecati na političke debate. Iako osnivač Devumija poriče Timesove navode, istraga je pokazala kako se u njihove kupce ubrajaju mnoge poznate osobe, reality zvijezde, sportaši, komičari, manekenke i TED predavači kojima popularnost na društvenim mrežama garantira poslovne angažmane i unosne sponzorske ugovore.

Priča možda i ne bi privukla toliku pozornost kad u igri ne bi bio zaista ozbiljan novac, novac koji Davumijevi klijenti zarađuju upravo na temelju svoje milijunske publike. Times je svoje odradio, sad su na redu mjerodavne institucije.


(izvor: elle.hr)

Komentari:

No comment.

MEZA NIJE ZEZA

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna