Loš izbor: Najgora hrana koju možete izabrati u avionu

Tražite li grickalice po duty free dućanima na aerodromu, sir i voće su puno bolji izbor od slanih grickalica; osim što imaju više okusa, smanjuju i rizik od dehidracije i glavobolje...Ako ste ikada ušli u zrakoplov s omiljenom grickalicom ili čokoladicom, otvorili je i ustanovili da nema dobar okus kao inače; niste jedini. Na 10 tisuća metara visine hrana jednostavno nije tako fina kao s obje noge na tlu.

Letenje uvelike utječe na okus i miris hrane i pića. Djelomično treba kriviti niže temperature; hladnije namirnice ne mirišu kao tople, što utječe i na okus koji je zbog toga neutralniji.

Zbog pritiska u kabini manje je kisika u stanicama tijela pa se nekima može i zavrtjeti, a glava boli češće. Osim toga, slabe i olfaktorni receptori. Također, zbog cirkulacije suhog zraka razina vlage u avionu je svega 12 posto, što je niže nego u Sahari. Suhi zrak izaziva sušenje sluznice nosa, usta i grla, kao i osjetljivost na okuse i mirise.

Buka motora i plač djeteta također utječu na to kako doživljavamo hranu. Zbog buke na koju se podsvjesno usredotočujemo kako bismo se u slučaju opasnosti mogli obraniti, čokoladicu nećemo ni upola tako dobro doživjeti kao u mirnim okolnostima.

Prema istraživanjima, u avionu ćemo hranu poželjeti posoliti za čak 20 do 30 posto više, ali je zato percepcija voćnih aroma i kiselina stabilnija. Hrana koja će imati najbolji okus u zraku sadrži citruse, začine i umami koji nalazimo u gljivama, mesu, zrelom siru. S jelima poput tjestenine i piletine mogli biste se najviše razočarati jer neće imati puno okusa.

Osobito na dužim letovima, zbog povećanog rizika od dehidracije i glavobolje najbolje je izbjeći slanu hranu – em što nije ukusna, em nam može napraviti loše ako ne pijemo dovoljno vode. Stoga je slane grickalice bolje zamijeniti nekom drugom alternativom, poput sira i voća koje će donijeti najviše zadovoljstva.

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna