INTERVJU/MUHAMED FILIPOVIĆ ZA PRESS: Alija je upropastio Bošnjake, napravivši katastrofalnu grešku odlukom da se BiH odvoji od Jugoslavije

Alija Izetbegović i bošnjačko rukovodstvo sa početka devedesetih godine napravili su katastrofalnu grešku odlukom o odvajanju od Jugoslavije, u kojoj su bili riješeni nacionalni problemi Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Muhamed Filipović, jedan od najpoznatijih bošnjačkih intelektualaca i član Akademije nauka BiH, kaže za srbijanski Press da je veliki pesimista i da na vjeruje u bilo kakav dogovor između Srba, Bošnjaka i Hrvata o budućnosti BiH!

Filipović ističe da je ogroman doprinos besperspektivnosti zemlje dalo bošnjačko političko rukovodstvo iz devedesetih godina prošlog stoljeća na čelu sa Alijom Izetbegovićem. On smatra da su Izetbegović i suradnici napravili katastrofalnu grešku odlukom da BiH odvoje od Jugoslavije, koja je, prema njegovim riječima, predstavljala državu u kojoj su bili riješeni nacionalni problemi i Srba i Bošnjaka i Hrvata.

"Izetbegoviću sam bezbroj puta govorio da njegova politika ne vodi ničem dobrom. Kad je pod uticajem zapadnih sila pristajao da vuče poteze koji su naneli veliku katastrofu Bošnjacima, stalno sam ga pitao zašto to radi? Odgovor nisam dobio", kaže Filipović.

Izgleda da BiH još nije riješila pitanja koja su se postavljala i prije 20 godina?

Upravo tako. Stalno se vrtimo ukrug. Pesimista sam i ne vjerujem da će doći do bilo kakvog dogovora o budućnosti ove zemlje. Ovi na vlasti jedino mogu da se dogovore kako podijeliti funkcije i nastave lagodno živjeti od naših para.

Kako izaći iz začaranog kruga?

Dogovor je uvijek najbolje rješenje. Kad je Izetbegović odlučio da BiH izdvoji iz Jugoslavije, ja sam bio jedan od najvećih protivnika te ideje. Još 1991. sam zajedno sa Adilom Zulfikarpašićem pokrenuo inicijativu o postizanju dogovora sa Srbima kako bi se izbjegao rat. Zalagao sam se za izravan sporazum između Srba i Bošnjaka i tim povodom sam išao u Beograd. Nikad nisam smatrao da je za Bošnjake dobro rješenje da odu iz Jugoslavije.

Ipak su otišli!

Tako je bilo. Alija je valjda smatrao da nikog ne treba pitati za mišljenje. Milijun puta sam ga opominjao da nije dobro to što radi, da nije u redu da o sudbonosnim pitanjima donosi odluke, a da pri tom nikog ne konsultira. Govorio sam mu da ovo nije samo njegova država i da on nije nikakav sultan. Ali džaba.

Postoji li rešenje za krizu koja trenutno potresa BiH?

Lideri tri konstitutivna naroda trebaju sjesti i dogovoriti se kako bi svi bili zadovoljni. Nema mjesta za rješenja koja će smetati bilo kojem narodu. Za to je potrebno i pameti i dobre volje. Toga, nažalost, ovdje nema.

Hoće li se Bosna raspasti, postati još labavija ili će se pretvoriti u unitarnu državu?

Ne treba ići unaprijed s tim stvarima. Domaći političari prije svega moraju postići dogovor o okviru zajedničkih interesa o kojima vrijedi razgovarati.

Šta bi trebalo predstavljati taj okvir?

Srbi trebaju voditi računa o svom položaju i pravima u BiH da ne bi doživjeli ono što su doživeli 1941. Nemam nikakvih problema da jasno kažem da početkom devedesetih u BiH nije uvažena njihova politička volja. Osim toga, Daytonski sporazum za BiH ništa nije riješio! Naprotiv, samo je zakomplicirao stvari.

Na što konkretno mislite?

Ovi zapadnjački lopovi takve stvari uvek uređuju na način da se u svakoj prilici mogu umiješati kao navodni spasitelji! Svako rješenje koje su Amerikanci nametnuli širom svijeta ubrzo se pokazalo kao nedovoljno, što opet zahtijeva njihovu stalnu „pomoć". A njihova pomoć je, kao što svi znamo, da te bog sačuva!

Zašto onda sve zemlje regije žele u EU?

Nisam pristalica srljanja u EU. Iskreno, ne vidim nikakvog smisla u mantrama koje naši političari stalno ponavljaju o euroatlantskim integracijama. Oni ne znaju ni kuda idu, ni što hoće, ni zašto to hoće! Oni te mantre ponavljaju zato što su ih čuli od svojih stranih učitelja. O kakvim integracijama pričaju oni koji su dozvolili da se razbije zemlja u kojoj su svi južnoslovenski narodi živjeli skoro 100 godina bez nekih većih problema, izuzev u vremenima kad su na vlast dolazili ekstremisti. Njima nije odgovaralo da živimo u istoj državi sa Srbima, s kojima živimo već 1.000 godina, a sad im odgovara da živimo u nekoj velikoj zajednici s Dancima, Norvežanima ili Holanđanima?!

Dodik je snalažljiv kao i svi naši Lijevčani!

Kakvo je vaše mišljenje o predsjedniku RS Miloradu Dodiku?

Pa, Dodik se prilično dobro snalazi u ovim domaćim političkim zavrzlamama. Uostalom, snalažljiv je kao i svi Lijevčani. Ti naši Lijevčani su zaista oprani u sto voda! Iz mog ličnog iskustva, riječ je o poslovnim ljudima s kojima se može dogovarati.


SDP priče o multietničnosti mogu da prodaju onima koji ih ne znaju

Oštar ste kritičar SDP-a BiH i šefa te stranke Zlatka Lagumdžije. Zašto?

Nisam pristalica socijaldemokratije koja jednom konstitutivnom narodu oduzima pravo da legitimno izrazi svoju volju kao što je to Lagumdžija učinio Hrvatima u BiH. Komšića su ponovo postavili za hrvatskog člana Predsjedništva iako su vrlo dobro znali da će za njega glasati jedino Bošnjaci!

Da se SDP-ovci ne naljute na vas jer oni tvrde da su multietnička stranka?

Ma normalno je da su bošnjačka stranka, a priče o multietničnosti mogu prodati onima koji ih ne znaju! SDP je stranka za kratkoročnu upotrebu. Kad oni veliki, koji nešto zaista treba da odlučuju, to još uvijek ne žele učiniti, tad puste da njihove poslove obave takozvane socijaldemokrate.  (Izvor: Press)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna